Uji Rashid Bantu Aizat Amdan Buat Album Piring Hitam


Idea album 'Legasi' dalam bentuk piring hitam merupakan inspirasi daripada piring hitam milik penyanyi Uji Rashid.

Penyanyi Aizat Amdan mengakui idea untk album terbaharunya berjudul Legasi dalam bentuk piring hitam selepas mendapat inspirasi daripada piring hitam milik penyanyi Uji Rashid daripada koleksi ibu bapanya.

Aizat, 25, berkata, gambar penghias dan piring hitam tersebut dilihat sangat unik sehingga menarik perhatian untk mengeluarkan piring hitamnya sendiri.

"Saya memilih piring hitam sebagai album Legasi ini kerana terinspirasi daripada piring hitam kepunyaan penyanyi Uji Rashid sehingga berhasrat untk memilikinya sendiri.

"Lagi pula piring hitam ini memberi kelainan untk album terbaharu saya yg mana hanya dijual sebanyak 222 unit sahaja melalui dalam talian," katanya pada sidang media pelancaran album terbaharunya berjudul Legasi, Coliseum Cafe, di sini, Selasa.

Dalam pada itu, Aizat berkata, album dalam bentuk piring hitam itu dijual secara dalam talian dengan bidaan bermula RM150 di laman web www.legasi.kge.com.my.

Album tersebut memuatkan lima buah lagu duet bersama rakan-rakan artis seperti Noh Salleh, Yuna dan Zee Avi termasuk sebuah lagu baharu bersama Azlan and The Typewriter berjudul Catwalk Ke Balai.


Aizat Amdan

"Kita mula buka bidaan pada hari ini (Selasa) dengan harga bermula RM150 yg mana itu merupakan harga kos pembikinan piring hitan itu.

"Bukan itu sahaja, malah kita juga sertakan dengan beberapa item dalam bungkusan istimewa yg pasti membuat pembeli berpuas hati," ujarnya.

Sementara itu, Aizat berkata bagi peminat yang tidak berjaya mendapatkan piring hitam itu, mereka masih boleh membelinya dalam bentuk digital di Itunes.
Dalam pada itu, Aizat mengakui proses pembikinan piring hitam yg dilakukan di German mengambil masa yg lama dengan kos yg agak tinggi membataskannya untuk mencetak dengan jumlah yg banyak.

"Kita hantar proses pembikinan piring hitam di German dan ia mengambil masa agak lama dengan melibatkan kos yg tinggi.

"Disebabkan itu kita hanya buat sebanyak 250 cetakan sahaja dan jual 220 sementara selebihnya sebagai simpanan," ujarnya.

Album Legasi turut memuatkan lagu Dwihati bersama Yuna, We'll Be Happy bersama Zee Avi dan In Love With You bersama Noh Salleh


 

Scroll to top