Persiapan Rahsia Sebelum Ketibaan Presiden Obama di Malaysia

Di Malaysia boleh dikira orang yang menjadi no 1 dalam negara melalui undi demokrasi adalah Perdana Menteri. Kawalan keselamatan untuk nya ada lah kerana tubuh badan Perdana Menteri dan bukan kerana dia ada lah Dato Seri Najib Tun Razak. Erti kata sesiapa sahaja Perdana Menteri, itu lah hak untuk di jaga oleh pihak tertentu.

Begitu juga dengan negara terkuat di dunia iaitu negara Amerika Syarikat. Oleh sebab terlalu kuat maka kedudukan nyawa Presiden nya serta nyawa keluarga nya amat penting. Di ulangi bukan kerana dia Obama, tetapi kerana dia ada lah Presiden dan “Commander-in-chief”.
Ayuh saksikan beberapa persiapan rapi penuh rahsia yang telahpun dibuat sebelum ketibaan Presiden Barack Obama di Malaysia bulan ini

Pada hujung bulan April nanti seperti yang telahpun di jadualkan, akan tiba lah rombongan Presiden Amerika, Barack Obama yang sudah beberapa kali di tangguh sama seperti tangguhnya kes Anwar.

Walaupun jadual nya sudah di tetap kan pada hujung bulan ini (27 April)  ketahui lah bahawa kerja security sweping nya sudah berjalan sekian lama, hampir sebulan atau pun 2 bulan yang lalu.

Jangan pula kita sangka hanya orang putih  atau caucasian, malah mereka juga mengupah Perisik setempat yang berbayar di Malaysia sebagai info tambahan mereka.


Oleh sebab prinsip US secret service ini ada lah tidak mempercayai mana mana negara dan sistem keselamatan selain Secret Service nya sendiri , maka orang orang secret servis ini di percayai sudah menghafal semua laluan dan escape route untuk membawa Pres. Obama Keluar dari kawasan bahaya.Di percayai rangkaian keselamatan bukan sahaja dalam berbentuk rangkaian circular ring yakni yang mengelilingi Presiden, yang lingkaran di kawasan Presiden berada, circle di luar bangunan dan laluan ke airport.

US Secret serivice mempunyai kuasa menembak sesiapa sahaja yang mereka syaki, dan mereka tidak hirau jika tersilap orang kerana ia boleh di bayar dengan pampasan dan ganti rugi lain, asal kan nyawa Presiden selamat.

Pada anggota USSS ini biar nyawa mereka yang melayang jangan nyawa Presiden yang melayang.

Tapi jika dikabarkan tentu ramai orang akan mengeleng kepala dan tidak mempercayai, bahawa jika Pres Obama berada di Malaysia , kapal perang Amerika yang terdekat juga bersedia dengan helikopter nya sebagai “back up” mengutip Presiden jika dia berada di dalam bahaya.

Tentu sekali yang terdekat ada lah yang sedang  berada di Singapura.Kita tidak pasti sama ada kereta rasmi Presiden yang di gelar The Beast sudah tiba atau pun belum. Apa yang menarik nya ada lah The Beast bukan satu tetapi dikata kan di klon sehingga 3.

Dan ia di bawa dengan pesawat khas juga.Tahukah kah kita jika kereta Presiden terhenti lebih dari  beberapa saat ketika menuju ke destinasi nya sudah di kira sebagai keselamatan sudah gagal?

Ini konon nya kerana waktu beberapa saat itu lah peluang besar untuk penembak tepat menjalankan kerja nya, Amerika sudah  belajar dari kesilapan yang terjadi kepada Presiden John F Kennedy.

Mari kita tengok pula pesawat canggih Air Force One.Sedikit yang sempat kami selidik ada lah Pesawat Air Force One ini ada lah berperanan sebagai pejabat dan tempat terselamat untuk Presiden.

Jika negara Amerika di serang peluru berpandu atau pun serangan bom nuklear atau juga darurat permulaan peperangan, dicoretkan bahawa 2 perkara akan di lakukan.Presiden akan di terbangkan sambil di escort oleh pesawat pejuang dan pesawat minyak untuk kemana tidak di beritahu. Dan Naib Presiden akan di sorok kan di sebuah tempat di bangunan di bawah tanah.

Di Malaysia juga diamal kan perkara sama, Timbalan Perdana Menteri dilarang untuk berada bersama dengan Perdana Menteri didalam satu pesawat. Its a no no.

Cerita berkenaan pesawat ini ada pada filem “Air Force One” yang di lakon kan oleh Harrison Ford. Malah boleh di lihat bagaimana Presiden di eject dengan kerusi khas keluar dari pesawat bila keadaan emergency.


Seluruh US Embassy sudah bersedia berbulan lalu menyediakan option keselamatan dan escape route untuk Presiden. selain itu mereka juga menjalani “Mock run” untuk option kedua dan ketiga,

Rakyat Malaysia mungkin akan dapat melihat suasana yang amat menarik apabila tiba nya Presiden Amerika kenegara kita dalam era baru ini. 

Scroll to top