Isyarat TANGO Dilepaskan, Adakah Benar Pesawat MH370 Dirampas?


Seorang juruterbang yang berpengalaman mendakwa juruterbang MH370, Kapten Zaharie Shah telah mengaktifkan isyarat 'tango' 40 minit selepas pesawat itu dikesan hilang dari radar menara kawalan.

Katanya, kod rahsia 'tango' atau 'charlie' hanya diaktifkan apabila berlaku kecemasan seperti rampasan pesawat di udara, lapor Sinar Harian.


"Setiap juruterbang akan diingatkan mengenai isyarat-isyarat ini. Ia hanya boleh diaktifkan jika rampasan dan tidak pernah menjadi mainan mana-mana juruterbang sebelum ini. Ini etika kami sebagai juruterbang," beliau dipetik sebagai berkata.

Menurut juruterbang itu, kod tersebut diaktifkan untuk memberitahu Pusat Kawalan Trafik Udara Nasional (NATCC) berhubung masalah pengendalian pesawat yang memerlukan tindakan lanjut unit kawalan.

"Kita mempunyai kod rahsia masing-masing, tetapi 'tango' atau 'charlie' adalah sebagai pengenalan jika berlakunya rampasan,"katanya.

Bagaimanapun, apabila ditanya mekanisme isyarat itu dikeluar beliau enggan mendedahkan kerana maklumat itu sulit.

Sementara itu, harian itu juga melaporkan seorang pegawai perhubungan media MAS mengakui pihaknya mengeluarkan kod itu ekoran kehilangan pesawat tetapi ia tidak merujuk pada rampasan.

Ini adalah pernyataan tambahan yang dikeluarkan oleh beliau sewaktu ditemu bual oleh para wartawan. Ianya berbunyi:

"Ya, kami telah mengisytiharkan kod 'tango' tetapi ia bukan bermaksud rampasan (pesawat). Itu mesej untuk kami meningkatkan lagi tahap keselamatan," katanya.

Habis. Sama-sama lah kita nantikan perkembangan terkini mengenai misi SAR pesawat MH370 ini. #DoakanMH370 #PrayForMH370

Scroll to top