Bahaya Mencelup Uncang Teh Lebih Dari Tiga Minit


Teh sememangnya telah diakui di beberapa negara dunia sebagai minuman yg berkhasiat untuk kesihatan tubuh badan. Terdapat banyak jenama teh uncang yg terdapat di pasaran Malaysia. Sudah tentulah ia sentiasa menjadi minuman kegemaran semua golongan masyarakat.

Pada awal tahun ini, kita dikhabarkan bahawa teh timbang yg terdapat di pasaran mengandungi bahan pewarna yg berlebihan yg boleh menyebabkan kanser.
Maka terdapatlah cadangan ramai pihak supaya masyarakat bertukar dari teh timbang kepada teh uncang.

Namun, harus sedar bahawa teh uncang juga mempunyai kelemahan serta kesan buruk yg tersendiri. Cumanya kita kena berhati-hati ketika menyediakan teh uncang.

Jangan Mencelup Uncang Teh Lebih Dari 3 Minit.
Teh uncang sebaiknya tidak boleh dicelupkan serta 'direndam' terlalu lama.
Hal ini disebabkan adanya kandungan klorin dalam uncang kertas teh itu. Fungsinya adalah untuk melindungi kertas uncang tersebut daripada bakteria & juga berfungsi sebagai pengawet, iaitu teh menjadi lebih tahan lama.

Klorin dalam jumlah yg tinggi boleh menyebabkan banyak keburukan & kesan negatif kepada badan manusia. Antaranya ialah kanser, mandul & banyak lagi.
Apapun jom layan macam-macam jenis tea bag yg ada zaman la neh...Jika mencelup uncang teh lebih dari 3 - 5 minit, klorin akan ikut larut dalam teh. Banyak khasiat teh yg 'terhilang' akibat kehadiran klorin yg tinggi dalam minuman teh. Agar terhindar dari kesan jangka masa panjang, sebaiknya jangan mencelup uncang teh lebih dari 3 minit.

Scroll to top