ads

Blog Trafik Tinggi Boleh!


Entri Pastikan Blog Trafik Tinggi tempoh hari ternyata berjaya membuka mata beberapa orang blogger baru (newbie) yang sebelum ni tak berapa nak yakin dengan buat duit online melalui medium blog ini.

Tetapi ada lagi soalan susulan yang ditanya iaitu "Takkanlah dengan berblogging sahaja, duit yang diperoleh lebih banyak daripada gaji pegawai kerajaan bekerja selama 30 hari sebulan.." Nak tahu apa jawapan aku?

Blog Trafik Tinggi Boleh! Ni adalah cerita benar dan bukan jawapan yang direka oleh aku sendiri ya. Kebanyakan blog-blog dengan trafik yang tersangatlah tinggi mampu memperoleh pendapatan sehingga 5 angka sebulan, melebihi gaji seorang pegawai kerajaan yang penat bekerja selama sebulan.

Bukti Blog Trafik Tinggi Boleh, korang tanya sendiri dengan salah seorang daripada Top 10 Blogger Malaysia yang aku senaraikan ni berapa duit yang mereka dapat hasil berblogging sahaja. Mungkin lepas korang dengar sendiri jawapan daripada mereka baru korang nak percaya. Hehe..

Oh ya, ada juga blogger yang tidak popular tetapi dengan trafik yang cukup tinggi sahaja mampu memperoleh purata pendapatan sebanyak RM3000 sebulan contohnya seperti Cik Laili.

Sebenarnya buat duit dengan blog ini tidak terhad kepada pengiklanan semata-mata tetapi lebih daripada itu. Kalau nak cerita semua sekali memang sangat banyak dan panjang, cukuplah kalau aku berikan satu contoh yang paling mudah iaitu seperti Program Insentif Tunai Denaihati yang memberikan RM0.20 bagi setiap klik unik (referrer) ke blog Denaihati.

Okay rasanya sampai sini je dulu, kalau blogger lain ada tambahan idea ataupun pendapat peribadi boleh lah berikan komen kat bawah ya. Sama-samalah kita berkongsi supaya kita sama-sama mendapat manfaat daripada nya.




{ 29 comments.. read them below or add one }

Umi Nazrah Umi Nazrah January 10, 2013
memang tujuan buat blog adalah kena pastikan trafik tinggi. tapi kalau nak trafik tinggi, mudah sahaja. do what you love. jadi kalau suka menaip, menaip lah dari jiwa, dari hati. mesti terkesan pada pembaca.
Danialde4 Danialde4 January 10, 2013
Blog Trafik tinggi = Banyak duit.

Tetapi nak buat trafik blog tinggi itulah yang payah bebenor. Bagi saya trafik saya ketikan dahulu.

Sekarang saya lebih fokus untuk menghasilkan entri yang epik :-)

Salam perkenalan dari saya, Danial.

Semoga Tuan sihat sejahtera hendaknya... ;-)
Azri Johan Azri Johan January 10, 2013
@Danialde4buat entri epik pun bagus juga, kalau kena cara boleh tambah trafik

terima kasih sebab sudi singgah. salam perkenalan :D
titan titan January 10, 2013
ramai yang leh dapat 10k setiap bulan. cuma ramai aje yang tak tahu.
afifudinsohaini afifudinsohaini January 10, 2013
tau cik laili memang hebat..cek nuffnang bulan ni pon gempak
Saya Wann Saya Wann January 10, 2013
Cikgu sejarah tue..hehe :)

http://wannserious.blogspot.com/
faiz faiz January 10, 2013
Mohon tunjuk ajar macam mana nak buat duit guna blog :)
Syarih Syarih January 10, 2013
nak dapat trafik yang riban-riban tu yang menjadi satu cabaran besar kepada blogger...
Shahrul Anuar Shahrul Anuar January 10, 2013
yes...trafik mantap, income pun mantap
Donny Ien Donny Ien January 10, 2013
Hai Azri,

Tidak di nafikan sudah ramai blogger yang berjaya menghasilkan ribuan ringgit melalui blog.

moga impian untuk memiliki trafik tinggi tahun ini berjaya, sedang berusaha untuk menghasilkan artikel berkualiti yang mampu menaikkan UV setiap hari.
Joe Joe January 11, 2013
Banyak blogger skrg yang dapat income lagi banyak dari gaji.
Eyriqazz Eyriqazz January 11, 2013
Kalau kena caranya, trafik yang tidak tinggi pun boleh generate income yang konsisten...
Lizz Lizz January 11, 2013
-..........- penatnya type komen panjang2 tadi. error ke? *nanges*
Azri Johan Azri Johan January 11, 2013
@Lizzerror? alaa kesiannya.. error keluar apa tu ye?
Azri Johan Azri Johan January 11, 2013
@Eyriqazzyup betul tu, tapi kes camni memang susah sikit and jarang2 berlaku.. hehe
Pen Merah Pen Merah January 11, 2013
yup. stuju.. skg ni dh rmai blogger mampu buat income lebih dr pegawai kerajaan.. yg penting kne rajin n usaha.
Mohd Isa Mohd Isa January 13, 2013
setuju sangat dengan ko, kalau trafik tinggi mudah sahaja memperolehi income 5 angka sebulan. tapi kalau baru nak mula dengan blog baru, usahalah kasi trafik tinggi dahulu. jangan sibuk duk pasang iklan sana sini tapi haram trafik takda. haha
kamil salleh kamil salleh January 14, 2013
Setuju apa yg diutarakan tapi belum cukup infonya..masih tergantung maklumat yg ingin diberikan kepada rakan2.
Azri Johan Azri Johan January 14, 2013
@Pen Merahcontohnya macam sis pen merah sendiri.. hehehe :)
Azri Johan Azri Johan January 14, 2013
@Mohd Isasetuju dengan komen ni. Hehe
Azri Johan Azri Johan January 14, 2013
@kamil sallehyup, entri ni simple je sebab saya nak bagitau yang trafik tinggi tu menjamin pendapatan blog yang tinggi..

nak tau macam mana nak naikkan trafik? Maybe saya cerita dalam entri yang akan datang pula.. hehe
Syaifuddin Alias Syaifuddin Alias January 16, 2013
cik laili blogger aku tabik bro ..
yg 10 blogger terbaik malaysia lagi lah aku tabik :)
termasuk kau ..hihi
Budak Felda Budak Felda January 16, 2013
dalam usaha nak naikkan traffik blog aku nie hehehe..:)
Azri Johan Azri Johan January 16, 2013
@Budak Feldagoodluck bro, sumbang backlink sikit.. hehehe