Cinta Selepas Kahwin Lebih Indah – Ally Iskandar

WALAUPUN tidak menjalinkan hubungan cinta sebelum berkahwin, namun pasangan ini berjaya membuktikan pilihan keluarga mampu memberi kebahagiaan.


Bagi pengacara terkenal, Ally Iskandar, tidak pernah mengungkap rasa cinta sebelum disatukan bukanlah halangan untuk membahagiakan isteri tercinta, Nurfarahin Romli, 22.

Membina bahtera rumah tangga bersama insan pilihan keluarga, Ally atau nama sebenarnya, Ally IskandarMirdza Mohd Radzi, 36, tidak pernah menduga mampu memiliki insan istimewa seperti Farah sebagai pendamping hidup.

Malah, bagi Ally, hubungan yang dibina tanpa berpandukan cinta sebelum kahwin ini mampu memberikan seribu satu nikmat buatnya.

“Alhamdulillah, saya menerima jodoh yang ditentukan keluarga dan terbukti mereka membuat perkara tepat dalam memilih Farah sebagai isteri. Walaupun sudah hampir setahun hubungan perkahwinan ini, namun ia masih ‘baru’ dan indah.

“Mengenali Farah membuatkan saya kenal diri sendiri. Segala kelemahan dan kekurangan sama-sama kami perbaiki dalam kehidupan. Kami sama-sama belajar memahami diri masing-masing dan cuma memberikan yang terbaik.

“Maklumlah, cinta kami disemai selepas kahwin, jadi di saat ini kami masih bercinta. Namun bagi saya, cinta selepas kahwin lebih indah berbanding cinta tanpa ikatan,” katanya yang disatukan pada 20 Januari lalu di Masjid Kristal, Kuala Terengganu.

Pegang prinsip, jaga batas

Mungkin ramai yang menggelengkan kepala apabila berbicara mengenai hubungan jarak jauh bagi pasangan suami isteri.

Namun, bagi Ally, tiada istilah jauh atau dekat sekiranya masing-masing utuh dengan prinsip dan sentiasa menjaga batas-batasnya.

“Kami saling mempercayai dan menganggap ia sebagai sebahagian daripada dugaan alam perkahwinan. Lagipun, dia perlu berada di Korea untuk menghabiskan pengajian yang masih berbaki sehingga hujung tahun ini.

“Rindu memang rindu, tetapi saya harus bersabar dan berkorban buat ketika kerana masing-masing mempunyai komitmen sendiri.

“Namun, kami sentiasa menyokong kerjaya masing-masing dan saling memberi sokongan moral. Walaupun saya bergelar selebriti, namun Farah memahami dunia kerjaya saya,” katanya yang sesekali terbang ke Korea untuk melepaskan rindu.

Farah yang melanjutkan pelajaran di Universiti Inha, Incheon, Korea Selatan, bakal menamatkan pengajiannya pada bulan depan.

Setiap pasangan yang mendirikan rumah tangga pastinya melahirkan rasa keterujaan untuk memiliki cahaya mata.

Bagi Ally, walaupun sudah bersedia memikul tanggungjawab sebagai bapa, namun dia harus memikirkan beberapa perkara termasuk situasi isterinya yang sedang belajar.

“Memang saya teringin nak anak, tapi saya harus fikirkan keadaan Farah pula. Ini bukanlah masa sesuai untuk berbicara mengenai cahaya mata kerana tidak mahu Farah terbeban.
“Biarlah dia habis belajar dulu, barulah kami akan fikirkan perkara ini. Insya-ALLAH, selepas Farah pulang, kami akan berbincang,” katanya.

Tidak mengongkong

Sebagai selebriti, tidak pernah terlintas di fikiran Ally untuk ‘menarik’ Farah menceburi kerjaya seninya.

“Saya pernah membawa Farah dalam program, Singgah Sahur, untuk memperkenalkan dunia saya kepadanya. Namun, bukan untuk mengajarnya menceburi dunia seni.

“Dengan cara itu, dia akan lebih faham kerja saya dan kami saling memahami tugas masing-masing,” katanya.

Namun, akui Ally, walaupun dunia mereka berbeza, namun jika diamati, ia lebih kurang sama kerana Farah juga mempunyai kelompok pengikut dalam dunia blognya.

“Saya tidak pernah menghalang minat Farah, jika dia selesa menulis, dia boleh teruskan aktiviti itu.

“Namun, saya tidak mahu tulisan itu lebih menjurus kepada kesempurnaan dan menggambar betapa baiknya kita kerana kami juga manusia biasa. Saya bimbang jika penyampaiannya mengundang rasa tidak puas hati pihak lain,” kata Ally yang enggan dilabel sebagai otai dalam bidang pengacaraan. sumber: SINARharian


Scroll to top