Berusia 8 Tahun Tetapi Sudah Menjadi Professional Photographer

Baru berumur lapan tahun tetapi sudah menjadi jurugambar professional! Kagum, itulah reaksi pertama kami setelah membaca kisah photographer muda ini di internet.

Ramai pemuda-pemuda sekarang bercita-cita untuk menjadi photographer. Asal ada sahaja Kamera DSLR di tangan, mulalah berangan gambar-gambar yang ditangkap oleh mereka berada di pameran termuka. Angan-angan itu tidak salah, cuma ia perlulah disertai dengan usaha seperti apa yang dilakukan oleh kanak-kanak ini.

Siapakah kanak-kanak yang kami maksudkan itu? Jom ikuti kisah di bawah ini:


Qamar Hashim kelihatan seperti mana-mana budak berusia 8 tahun tetapi pemuda comel Iraq ini mempunyai bakat unik sendiri. Dia adalah selebriti di negaranya kerana kemahiran fotografinya. Qamar adalah jurugambar termuda yang mendapat sijil professional dan banyak gambarnya telah dipaparkan dalam pameran terkemuka di Baghdad.

Beliau menunjukkan minat dalam seni dan mula mengambil gambar pada usia empat tahun. Pada masa itu dia hanya mengikut bapanya yang merupakan seorang wartawan foto. Beliau memulakan karier fotografinya dengan mengambil gambar-gambar sungai Tigris, burung, rumah-rumah lama, dan tempat-tempat penting sejarah.

Beliau berkata dia mahu menunjukkan melalui gambar bahawa Iraq adalah amat berharga dan Iraq adalah sangat baik. Beliau percaya negaranya yang aman dan mempunyai sejarah yang besar dan berharap untuk menjadi aktivis kanak-kanak apabila dia membesar. [sumber]

Antara gambar yang dihasilkan oleh Qamar Hashim:

Bicara 1malaysianews: Qamar bercita-cita untuk membeli sebuah rumah untuk keluarganya apabila dia mampu nanti. Baguslah dia tidak lupa diri walaupun sudah menjadi jurugambar professional. Tidak macam orang Melayu sekarang ini, baru naik dah lupa asal-usul. Diharapkan semoga kita tidak berada dalam kalangan 'orang Melayu yang mudah lupa' itu.

Scroll to top